Francia Cukrász Iskola egy budapesti ékszerdobozban

Mesébe illő környezet, különleges hangulat, francia desszertek. Mind adottak ahhoz, hogy aki ma Budapesten a francia cukrászattal szeretne élményszerű keretek között megismerkedni, ne is keressen tovább. Kell azonban valami plusz, jobban mondva valaki, akitől ez a hely valóban egyedivé és hitelessé válik, aki szívét lelkét beleadva kalauzolja tanulóit a francia kenyerek, tarte-ok, macaronok világában. A L’École de Grande Pâtisserie tulajdonosával, Chauvin-Némethy Nerivel beszélgettünk.

Fotó: Workshop Studio

Honnan indult a Francia Cukrász Iskola története?

Gyerekkorom egy részét külföldön töltöttem, internátusban laktam, szociológia-művészettörténet szakos lányiskolába jártam, viszont szerencsémre a mindennapokban betekinthettem a francia cukrászatba. Míg az internátusban lakó gyerekek hétvégente hazamentek, én bent maradtam a francia házvezetőnővel, aki folyamatosan finom hagyományos péksüteményeket és desszerteket készített. A vonzalom a francia gasztronómia iránt innen indult.

Ebből a vonzalomból egyenes út vezetett az oktatáshoz?

Oktatni, gyerekekkel foglalkozni és másoknak segíteni mindig is nagyon szerettem. Emlékszem, hogy 7 évesen, nyáron a nagymamám kertjében tanítottam a fiatalabb szomszéd gyerekeket írni és számolni egy kis tábla és pár kréta segítségével. Jó pár évvel később, 19 évesen felvettek a tanárképzőbe, de az élet mást tervezett nekem. Nem kezdtem el az iskolát, hanem megalapítottam a La Nerella márkát, innentől 17 éven át divattervezéssel foglalkoztam. A cukrászat és a sütés hobbiként végigkísért, de valahogy csak a harmincas éveim végén éreztem, hogy váltani szeretnék. Ezt az érzést egy komoly, megfontolt döntés követte. Tudtam, hogy a cukrászatnak melyik az a része, amivel nem szeretnék foglalkozni, amivel elveszíteném azt a szenvedélyt, amit ez számomra jelent. Egy saját cukrászda adminisztrációs teendői, a napi megrendelések, beszállítókkal egyeztetések és az ezredik ugyanolyan desszert elkészítése nem az én világom. Részben ezt is megtapasztaltam, ugyanis férjemmel az Audrey & Henry vállalkozásunk keretén belül rendezvényekre, esküvőkre szállítottunk kézműves francia desszerteket. A váltás az oktatás irányába tudatos volt. Egyre többen ismertek minket, sok felkérést kaptunk, szállodáktól és ismerősöktől, így megalapítottuk a L’École de Grande Pâtisserie, Francia Cukrász Iskolát.

Fotó: Workshop Studio

Mire számíthat, aki hozzátok jelentkezik egy workshopra vagy magánórára?

Élményre, jó hangulatra és biztos tudásra. A csoportos workshopok tematikáit én állítom össze, természetesen a tanulóim visszajelzéseit figyelembe véve. A magánórán a jelentkező választja ki a tematikát és a dátumot. Folyamatos magánórás képzést is vállalok, itt egy több hetes órarendet kap tőlem a tanuló, melyet az előzetesen egyeztetett tudásszintjéhez igazítok. A legkedveltebb csoportos eseményeink a leveles tészta és a macaron, de nagy sikernek örvendenek például a francia kenyerek, nem beszélve a több napos felnőtt- és gyerek táborokról. Tavaly nyáron Bató Dóri barátnőmmel közösen megalapítottuk a Workshop Studio-t, ahol a cukrászaton túl elindult egy kreatív DIY vonal is, melynek Dóri a lelke. A kreatív irányvonalra egyre nagyobb igény lett az elmúlt időszakban, így a kézműves workshopok iránt érdeklődők is igazi különlegességeket találnak kínálatunkban: beton dekorációk, papírvirágok és sok egyéb téma teszi teljessé a programajánlónkat.

Fotó: Workshop Studio

Milyen visszajelzéseket kaptok a résztvevőktől, kik járnak elsősorban hozzátok?

Gyakorlatilag 7 éves kortól a nagymamákig minden korosztály lelkesen jön hozzánk, aki egy kicsit is érdeklődik a francia cukrászat vagy a kreatív foglalkozások iránt. A kezdőktől a profikig, elsősorban ajánlás alapján keresnek meg minket tanulóink. Előfordul, hogy egy nagymama is eljön a macaron workshopra, aki nagyon jól tud sütni, de az unokája szereti a macaront, és ezért ő is szívesen megtanulná. Rendszeresen vannak férfi hallgatóink is. Nálunk mindenki biztos tudással megy haza. A L’École de Grande Pâtisserie nem egy akkreditált iskola, hozzánk az jön, aki a francia cukrászatban szeretné professzionálisan fejleszteni magát, élményszerűen, otthonos környezetben. Nem egyszer fordult elő, hogy már működő pékségeknek vagy évek óta a szakmában dolgozó cukrászoknak tartottam magánórát vagy zártkörű workshopot. A hangsúly a tradicionális francia cukrászaton van. Rengeteg pozitív visszajelzést, képeket, történeteket kapunk a tanulóinktól, melyeket megosztunk az iskola Facebook és Instagram oldalán. Tavaly év végén átnéztem az elmúlt évek órarendjeit és a jelentkezőket. Sokan járnak vissza hozzánk. Pontosan 60 százalékban “törzstanulóink” vannak.

Fotó: Workshop Studio

A családoddal már évek óta Magyarországon éltek. Hozzájuk mennyire áll közel a francia cukrászat?

A nagylányom Audrey nagyon ügyes, szeret sütni-főzni, sőt saját blog oldala van ahol a receptjeit leírja és a képanyagokat is saját maga fotózza. Kisfiam Henry, a kezdetektől jelen volt a workshopokon, imádja a macaront, a krémeket, szinte mindent szeret készíteni, díszíteni. Férjem Bertrand Pierre francia, istenien főz! Én inkább sütök. Korábban együtt is tartottunk workshopokat, segített mindenben, a kezdetek kezdetén pl. a sajt-chutney-bor tematikát ő vezette.

Fotó: Workshop Studio

Ha egyet kellene választanod, mi lenne az, amit te a legjobban szeretsz készíteni?

Nagy kedvencem a pâte à choux, minden desszertet szeretek aminek ez a tészta az alapja. Innen kaptam a becenevemet, Madame Choux.

Fotó: Workshop Studio